Dr. Jožko Peterlin, preizkušeni poslovni finančnik

Jožko je ustanovitelj Smartfin, Inštituta za poslovne finance z dolgoletno prakso na področju vodenja in nadzora poslovnih financ. Izkušnje in znanje je nabiral kot finančni analitik, vodja financ, finančni direktor in član uprave Droge, direktor za problematične naložbe in svetovalec uprave NLB, predsednik uprave Družbe za upravljanje in kot član uprave Telekoma Slovenije. Ob zadolžitvah v resnih podjetjih velja omeniti tudi 10- leto »popoldansko« izkušnjo habilitiranega visokošolskega učitelja za finance na fakulteti. 

Kot ustanovitelj Združenja poslovnih finančnikov Slovenije je bil več kot deset let njegov predsednik.  Več kot 10 let je bil tudi član odbora Evropskega združenja poslovnih finančnikov in Mednarodnega združenja poslovno finančnih združenj.

Jožko je avtor ali soavtor mnogih knjig, člankov in strokovnih delavnic na področju obvladovanja finančnih tveganj, uporabe in računovodenja finančnih inštrumentov, zagotavljanja kapitalske ustreznosti in plačilne sposobnosti, obvladovanja obratnega kapitala in denarnih tokov in organiziranosti financ v podjetju, s ciljem doseganja finančne konkurenčnosti in načrtovanega denarnega toka.

Izkušnje in znanje mu omogočajo prenos najboljše prakse poslovnih financ v podjetja, ki si to ne morejo privoščiti neposredno. Ljudem, ki so vredni zaupanja, zagotovi tudi vire financiranja ali poskrbi, da so njihove terjatve kar najbolj likvidne, dobavitelji pa poplačani skladno z dogovorom.

Udeležba na Akademiji poslovnih financ ali strokovnih delavnicah zagotovo vpliva na prioritete vaših poslovnih aktivnosti.

Leta 2010 je bil po mnenju komisije časnika Finance in javnosti izbran za naj poslovno-finančnega svetovalca. Leta 2011, 2012, 2013 in 2016 je bil po izboru uporabnikov spletnega portala Tax-Fin-Lex izbran za najuglednejšega finančnega strokovnjaka v Sloveniji.